Pri zdravom stravovaní mnohí dbajú na správny prísun vitamínov a minerálov. Zabúdať by ste ale nemali ani na vlákninu. Prečo je taká dôležitá?
Čo sa dozviete?
- Čo je to vláknina
- Ako vplýva vláknina na zdravie organizmu
- Všetko o rozpustnej a nerozpustnej vláknine
- Ktoré potraviny sú bohaté na vlákninu
Vláknina
Ak hovoríme o vláknine, hovoríme o nestráviteľnej zložke potravín rastlinného pôvodu, ktorú tvoria predovšetkým polysacharidy. Aj keď vlákninu náš organizmus nedokáže rozložiť a stráviť, neznamená to, že ju nepotrebujeme v strave prijímať.
Ako sme už spomenuli, vláknina v strave prechádza našim tráviacim traktom v nerozloženom stave až do čriev. A práve tu priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Optimálny stav črevnej mikroflóry môže ovplyvniť nielen správe trávenie, ale aj funkciu imunitného systému a celkové zdravie vášho organizmu.
Vedeli ste, že? Vláknina je schopná v tráviacom trakteviazať na seba časti stravy a napomáha k ich vylúčeniu. Aj takýmto spôsobom napomáha k správnemu tráveniu.
Na základe rozpustnosti vlákniny vo vode je možné ju rozdeliť na rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustnú vlákninu môžeme nájsť predovšetkým v ovocí a zelenine, ale aj v rôznych orechoch a semienkach. Hlavnou funkciou rozpustnej vlákniny je zbavovanie tela cholesterolu a toxických látok, ktoré na seba naviaže v tráviacom trakte.
Na nerozpustnú vlákninu sú bohaté celozrnné pečivo a cestoviny či ovsené vločky a rôzne strukoviny. Jej pravidelný príjem je dôležitý pre správne trávenie a črevnú peristaltiku, čiže pohyb čriev.
Medzi ďalšie zdravotné benefity vlákniny patrí zníženie rizika srdcovo cievnych ochorení, posilnenie imunity a predchádzanie vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Vláknina vo vašom jedálničku
Ako sme spomenuli vyššie, vláknina má výrazný vplyv na správne fungovanie tráviaceho traktu i imunitného systému. Aké potraviny by preto mali byť súčasťou vášho jedálnička, aby ste jej v strave prijímali dostatok?
Odborníci sa zhodujú na tom, že denný príjem vlákniny by sa mal približovať k hodnote 30 gramov.
Dosiahnuť túto hranicu nemusí byť vôbec náročné. Stačí, ak siahnete po tých správnych potravinách. Začnime ovocím a zeleninou. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria batáty, mrkva, avokádo, slivky, hrušky, maliny či černice. Okrem toho sa vláknina nachádza aj obilninách, strukovinách, orechoch a semienkach.

Potraviny bohaté na vlákninu
- Batáty
- Mrkva
- Avokádo
- Slivky
- Hrušky
- Maliny
- Černice
- Raž
- Špalda
- Pohánka
- Ovos
- Quinoa
- Fazuľa
- Šošovica
- Hrach
- Cícer
- Arašidy
- Mandle
- Pistácie
- Chia semienka
- Tekvicové semiačka
- Morské riasy
Vláknina potraviny obohacuje a predstavuje dôležitú zložku, na ktorú by sme nemali zabúdať. Čo ale robiť v prípade, že jej v jedálničku nemáte dostatok? V takom prípade odporúčame siahnuť po prírodných výživových doplnkoch, ktoré podporia vaše trávenie i imunitný systém.